Waarom doet mijn hond Dit ??

Waarom Blaft mijn hond ?
Honden blaffen om met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld om alarm te slaan als er gevaar dreigt of aan te geven dat er iemand die zij niet kennen op bezoek komt. Blaffen is voor honden hierdoor een erg belangrijk communicatiemiddel. Aan de blaf van je hond kun je ook afleiden wat de aanleiding is, hier zullen we later een artikel over schrijven.

Waarom gaat mijn hond Graven ?
Van nature zegt het DNA van honden dat ze moeten graven, dit doen ze om voedsel te verbergen of voedsel zoeken. Graven geeft ook verkoeling omdat de grond koel is.

Waarom Springt mijn hond op ?
Vaak wordt dit gezien als een enthousiaste groet of dat de hond speels is, maar springen is juist een teken van dominantie. Door de hond te aaien als hij tegen je opspringt stimuleer je dit gedrag juist.

Waarom Bijt mijn hond ?
Een hond die bijt is niet altijd agressief, een hond kan ook uit angst of nervositeit bijten. Bezit over voedsel of een speeltje, pijn, moederlijk instinct en prooidrift zijn ook oorzaken. Veel mensen letten op het grommen van een hond, een waarschuwing voordat de hond bijt. De oren van een hond staan naar achteren, de haren op de rug staat overeind en je kunt het wit van de ogen goed zien. Maar wat veel mensen niet zien is de stilte, dit is ook een duidelijk waarschuwing in combinatie met sterk oogcontact.


Waarom hijgt mijn hond ?
Door te hijgen kan de hond de warmte van zijn lichaam kwijtraken, dit gebeurt in mindere mate door de voetzolen.

Waarom mag een hond geen chocolade eten?

Chocolade bevat theobromine. Deze stof verdragen honden niet. Bij allergie is 10 gram chocolade al fataal. Er is geen antidoot, alleen braakmiddelen of een maagsonde kunnen aangewend worden. Pure chocolade is gevaarlijker dan melkchocolade. Indien de hond geen chocolade-allergie heeft, kan hij wel wat chocolade hebben voor hij vergiftigingsverschijnselen krijgt. Een hond van 20 kg moet al meer dan een kilo melkchocolade eten of 120 gram pure chocolade eer de gifgrens bereikt is (wanneer de hond niet allergisch is voor chocolade!). Maar zoals men zegt "beter bange pier dan dode pier", dus geef uw hond maar best niet te veel van die bruine lekkernij. Ook oppassen met cacaopoeder en cacaobonen. Wist u trouwens dat ook rozijnen giftig zijn voor een hond? Wil u uw hond lekker verwennen? Geef hem liever een hondensnoepje of de natuurlijke snacks uit onze winkel. Deze zijn immers speciaal voor hen gemaakt!


Waarom houdt mijn hond ervan om op mijn schoenen te kauwen?
Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Ofwel is het een puppy die net tanden aan het krijgen is. Geef hem dan gewoon een kauwstok uit de dierenspeciaalzaak. Ofwel heb je een hond die houdt van de aandacht die de kauw-act met zich meebrengt. Als hij nog eens op je schoenen kauwt, achtervolg hem dan zeker niet door de kamer en maak geen scene, dat is net wat hij wilt. Berg in beide gevallen je schoenen zeker op en geef je hond genoeg positieve aandacht. Volwassen honden kunnen op spullen gaan kauwen omdat ze te veel energie hebben, angstig zijn of niet gewend zijn alleen gelaten te worden. Geef jij  geen kauwspeeltje dan is de kans groot dat hij zich weer aan jouw schoenen vergrijpt.


Waarom houdt mijn hond ervan te rollen in stinkende modder?
Hij zal dit zeker doen na een bad om zijn onnatuurlijke geur te maskeren.


Waarom houdt mijn hond ervan om in de auto mee te rijden met zijn kop door de venster?
Hij houdt ervan nieuwe geuren op te snuiven en nieuwe beelden in zich op te nemen. Het gevaar is echter groot op verwondingen. Houd dus beter je hond veilig in de auto en zet de airco aan.


Waarom loopt mijn hond in cirkels voordat hij gaat liggen?
Net als dat wij onze bedtijd rituele hebben om er voor te zorgen dat we een comfortabele nachtrust hebben, is het voor honden net zo. In plaats van dat ze heerlijk onder de dekens kruipen, loopt een hond in cirkels om er voor te zorgen dat de plek die hij heeft uitgekozen lekker comfortabel ligt. Deze gewoonte werd doorgegeven van de verre voorouders van de hond, die een slaapplek moesten creëren door het afvlakken van gras, sneeuw, takjes of steentjes.


Waarom schopt mijn hond met zijn achterpoten na het poepen?
Een hond heeft tussen zijn tenen geurklieren zitten. Door het zand en gras weg te schoppen en te verspreiden met zijn achterpoten laat de hond geursporen achter, om zo aan andere honden te laten weten dat hij hier was. Dit is het natuurlijk instinct van een hond om zijn territorium af te bakenen. Dit gedrag komt vaker voor bij reutjes.


Waarom rolt mijn hond graag in viezigheid en dode dieren?
Honden hebben een totaal andere voorkeur voor geur dan wij, een hond heeft veel liever dat onze heerlijke schone was ruikt naar pens of verrotte vis! Het rollen in viezigheid is een groot feest voor de hond. Hoe meer iets stinkt hoe groter de drang om dit te vieren door er lekker in te rollen. Het jachtinstinct en overlevingsdrang speelt hierin ook een rol. Voor honden is het een tactisch voordeel om niet te ruiken als een roofdier. Zo is er minder kans dat een prooi merkt dat er een roofdier op de loer ligt. Oude instincten verdwijnen nou eenmaal niet helemaal, ook al hoeven onze honden niet opzoek te gaan naar eten.

 

Waarom rijdt mijn hond graag op zijn knuffels of op mijn been?
Veel mensen denken dat het dominant gedrag is, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Reuen doen het ook om de zelfde reden dat mannen daar beneden krabben, omdat het goed voelt! Bij niet gecastreerde reuen komt het vaker voor. Het rijden op je been, kussen, knuffel of een andere hond is volkomen normaal. Voor sommige honden is het een seksuele ontlading en voor andere simpelweg een speels gebaar net als springen en likken.


Waarom eet mijn hond gras?
Gras eten is redelijk normaal gedrag en zeker niets om je zorgen over te maken. Er zijn meerdere redenen waarom honden gras eten. De eerste reden is eenvoudig grazen waarbij je hond lekker op het gras kauwt. Het kan zijn dat de hond dit lekker vindt smaken, het is als een groente voor hem. Dit is niet schadelijk voor de hond. De tweede reden waarom honden gras eten is puur instinctief. Hij eet het gras om het vervolgens weer uit te braken. Meestal gebeurt dit wanneer de hond iets verkeerds heeft gegeten of gewoon misselijk is.

Waarom huilt mijn hond als hij een sirene hoort?
Honden kunnen oorverdovend gaan janken als ze een sirene horen of andere loeiende geluiden, gedragsdeskundigen geloven dat het om instinctief groepsgedrag gaat. Eigenlijk wordt het geluid van de sirene opgevat als een soortgenoot die huilt. Honden zijn roedel dieren en huilen daarom gezellig mee. Sommige honden huilen zelfs mee als iemand gaat zingen of een instrument bespeelt. Het wil helemaal niet zeggen dat de hond dit een onprettig geluid vindt, integendeel, het lokt een gevoel van samenhorigheid uit.


Waarom rent mijn hond graag achter zijn staart aan?
We hebben het allemaal wel eens gezien of er om gelachen, een hond die achter zijn staart aan zit. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom de hond dit doet? Er zijn een paar verklaringen voor dit gedrag, de meest voor de hand liggende is verveling. Het kan dus een vorm van vermaak zijn voor de hond. Veel bazen van een pup vinden het erg grappig wanneer de hond zijn staart achterna rent, de pup heeft donders goed in de gaten dat het hem aandacht oplevert. Reden om het gedrag te herhalen! Bij veel honden wordt dit daarom gewoonte-gedrag. Angst, stress en opgekropte energie zijn ook veel voorkomende oorzaken, dit kan leiden tot een obsessief-compulsieve stoornis. Laat het daarom niet uit de hand lopen en zorg ervoor dat de hond voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt!


Waarom likt mijn hond mij altijd?
Het zal je niet verbazen dat likken heel normaal honden gedrag is. Honden likken niet alleen graag hun baas maar bijna alles! Ze doen dit om affectie of onderdanigheid te tonen, zichzelf te verzorgen, omdat iets lekker smaakt en ze likken om informatie te verzamelen en hun wereld te verkennen. De reden dat honden graag aan elkaars bek likken of aan ons gezicht komt voort uit natuurlijk instinct. Wanneer wilde puppy's overgaan van moedermelk naar vast voedsel, likken ze aan hun moeder's bek om haar eraan te herinneren halfverteerd voedsel uit te braken om de pups te voeden. Onderdanige, jonge en verlegen honden doen dit nog altijd wanneer ze andere honden begroeten als gebaar van onderwerping, en zo ook bij jou. Je kunt een hond beter niet straffen wanneer hij jou likt, hij geeft namelijk aan dat hij jou ziet als baas.


Waarom schopt mijn hond weleens als hij slaapt?
Zodra de hond begint te "lopen" of trillen zit hij in de REM-cyclus, volgens onderzoek is er dan het meest hersenactiviteit. Behalve het trekken met de pootjes (wat soms op graven of hardlopen lijkt) maken de schone slapers ook geluiden tijdens hun nachtrust. Dat kan een sabbelgeluid zijn, piepen, grommen, smakken tot zelfs een echte harde blaf of een heuse wolvenhuil. Het is dus niet zo onwaarschijnlijk dat ook honden kunnen dromen. Honden kunnen immers ook gebeurtenissen herinneren en dromen is een normale manier om hun dagelijkse beslommeringen te verwerken. Waarover ze dromen zullen we echter nooit weten.


Waarom eet mijn hond poep?
Er zijn meerdere verklaring voor dit gedrag, ook wel coprofagie genoemd. Vaak wordt gedacht dat de hond een vitamine tekort heeft, het kan zijn dat het gedrag inderdaad zo is ontstaan en later een gewoonte is geworden. Bij sommige honden komt het voort uit pure vraatzucht of omdat ze te weinig te eten krijgen. Je hebt ook honden die er mee beginnen uit verveling en omdat de baas er direct op reageert (vaak door te straffen), de hond denkt zo meer aandacht te krijgen van de baas. Negatieve aandacht is ok aandacht! Bij honden die al vanaf pup poep eten kunnen we er van uit gaan dat hij dit in het nest heeft meegekregen. Bij een zogende teef is poep eten namelijk heel normaal. Zij houdt het nest schoon door alle uitwerpselen op te likken. Meestal doet de moeder dit tot de pups vijf weken oud zijn. Als de pup te vroeg het nest heeft verlaten kan het zijn dat hij dit aangeleerde gedrag voorzet.


Waarom gaat mijn hond op mijn plaats zitten of liggen?
Vooral zelfverzekerde honden proberen zichzelf op deze manier tot leider van de roedel uit te roepen. U moet er zonder meer op staan dat uw hond van uw plaats afgaat, desnoods trekt u hem er af bij de halsband. Ga daarna op uw plaats zitten en schenk pas weer aandacht aan uw hond wanneer hij berouw heeft getoond. Zorg in iedere ruimte voor een vaste plek voor de hond. Dit leren ze snel aan en zodanig weten ze waar iedereen zijn plaats is.


Waarom stinkt mijn hond?
Honden die graag zwemmen of die te vaak gewassen worden, kunnen wel eens gaan stinken. Dit komt doordat de huid wordt ontvet door het water, waardoor de talgklieren meer talg gaan afscheiden en de hond begint te stinken. Bij veelvuldig wassen gaat ook de natuurlijke weerstand van de vacht achteruit, waardoor men nog meer moet gaan wassen. Zo weinig mogelijk wassen is de boodschap. Wanneer het toch echt nodig is, even met een washandje en zuiver water schoonpoetsen en afdrogen met een ruige handdoek.


Waarom trekt mijn hond zo als ik er mee ga wandelen?
Omdat hij de baas is! Laat hem merken dat u de bevelen geeft en dat u beslist waar de wandeling naartoe gaat en aan welk tempo. Uw hond moet zich concentreren op wat u doet. Verander bvb. plots van richting, zodanig dat de hond moet volgen. Volgt hij goed, beloon hem dan met een aai over zijn kop of een hondensnoepje.


Waarom jammert mijn hond wanneer hij iets vervelends moet doen?
Omdat u zielig doet tegen uw hond, zo eenvoudig is dat. U hebt medelijden met uw hond omdat hij lang alleen moet blijven, omdat hij in bad moet, omdat hij naar de dierenarts moet, etc. Uw hond voelt dat of begrijpt het uit de toon waarop u tegen hem praat. Wanneer uw hond laat merken dat hij iets niet leuk vindt, reageer dan gewoon kalm en rustig. Stel hem op zijn gemak, kordaat, zonder hem te betuttelen. Uw hond gaat de handeling dan als vanzelfsprekend beschouwen en niet zielig meer doen. Ook andere leden van het gezin moeten consequent zijn. Ook wanneer u weg gaat, neemt u best kort en krachtig afscheid en sluit u de deur.


Waarom doet mijn hond zijn kunstjes niet wanneer er vreemden bij zijn?
Uw hond kent zijn kunstje perfect, hij heeft het al honderd keer met en voor u gedaan. Nu is het tijd om het aan iemand anders te laten zien. Heel fier geeft u de hond zijn opdracht, en... niets. Hoe dat komt? Heel eenvoudig. In het bijzijn van andere mensen verandert u namelijk van lichaamshouding, van intonatie, van mimiek, van spreektempo. U kijkt (wanhopig) naar die andere persoon, u bent minder met de hond zelf bezig. Uw hond voelt dat feilloos aan. Hij begrijpt gewoon niet wat u van hem verlangt. En hoe kwader of wanhopiger u wordt, hoe minder de hond er van terecht brengt.


 

 

SpeciaalVoorHonden.nl | KvK 59551747 | BTW-Nummer: NL 207502432B01
Rijksweg 11, 2841 LP Moordrecht | Tel: 06 - 5200 2773 | Mail: info@speciaalvoorhonden.nl
SpeciaalVoorHonden.nl © 2019

Contact Form